Премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в Центъра по заразни и

...
Премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в Центъра по заразни и
Коментари Харесай

Бойко Борисов инспектира хладилниците за ваксини

Премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в Центъра по заразни и паразитни заболявания, където се обитава и българската компания БулБИО, с цел да инспектира профилираните хладилници, в които ще се съхранява първата доставка на ваксини против Covid-19. Видео и фотоси от инспекцията бяха оповестени във фейсбук страницата на министър-председателя.

„ Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина единствено в единия. По първични данни първата пратка, която ще пристигна, ще бъде 125 000 “, увери министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. " Подготвихме се бързо и пристигна ли имунизацията против COVID-19, имунизирането се провежда единствено благопожелание и гратис, с ваксини утвърдени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската организация по медикаментите ", означи от своя страна министър председателят, представен от БГНЕС.

Хладилници ще бъдат ситуирани в столичната Регионална здравна ревизия, а още през днешния ден ще се инсталира един и в РЗИ в Бургас. Другата седмица ще се сътвори организация и за останалите РЗИ в страната. „ С проф. Гигов в понеделник събираме шефовете на шестте РЗИ, които са виновни за шестте региона в страната, с цел да създадем локалните логистични режими на държание и систематизиране на имунизацията, организацията на таргетните групи “, уточни здравният министър. За да бъдат и нашите хладилници оптимално в услуга, единият ще бъде ситуиран във Варна, вторият в Пловдив и третият в София “, добави ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА доктор Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов отбеляза също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще дойдат още 6000 флакона. Препаратът е разполагаем на лечебните заведения непрекъснато и е безплатен за пациентите.  „ От данните, които виждаме в момента– по 2500 оздравяват, което значи, че докторите и медицинските служащи като цяло съумяват доста хора да излекуват. Да, към момента ни тревожи броят на умрелите, само че към този момент излизаме от тъмните ранглисти “, изтъкна Бойко Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов показа няколко капиталови плана, които компанията създава. Първият е за нова индустриална линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде повишен потенциалът за произвеждане на имунизацията, за която сдружението има лиценз. Вторият план е за разширение производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини. Третият план планува възобновяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лекуване на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. „ Закупихме 10 кобили, конюшната е пред довеждане докрай. Закупен е профилиран уред за плазма и от идната година ще има произвеждане “, означи Кофинов, на което Борисов отговори: „ Това е ноу хау в България и беше вярно да се възвърне “

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР